Archive for the ‘Játékismertető’ Category

Megérkeztek a válogatott Esseni újdonságok. Közülük pár játék kipróbálásra is került, ebből már elmondható a 2013-as év is jó volt a társasjáték megjelenések szempontjából.

Az alábbi címek már megtalálhatóak a klubban:

Amerigo

pic1550482_md

Concordia

concordia

Caverna: The Cave Farmers

Caverna

Glass Road

pic1784552Francis Drake

pic1616979_md

Madeira

pic1762708_md

Nations

pic1591406_md

Rokoko

pic1736527_md

 

Tzolkin: Tribes & Propheciespic1758469_md

 

és Barinak köszönhetően de nem utolsósorban:

Spyrium

pic1808509_md

 

header.jpg

KecskemétCON VIII. Társas és kártyajáték találkozó

2013.09.26.- 2013.09.29.-ig

Előzetes jelentkezés itt:

KecskemétCON VIII.

Részletek később…

 

 

Ez a tartalom jelszóval védett, megtekintéséhez alul meg kell adni a jelszót:

Azt látjuk, hogy az utóbbi években a Kickstarter jelentősen megváltoztatta a társasjáték kiadási szokásokat. De ezen belül is számomra meglepetés volt a LudiCreations 2013-ban megjelenő játéka. Az már szinte természetes hogy a projekt még csak tíz napja fut, de már elegendő összeg van a játék kiadásához.

Kiskstarter : Gear & Piston


game_box

Viszont az már kevésbé természetes, hogy ez az első ilyen játék ami megjelenése előtt már online játszható a Board Game Arena oldalán. A közeljövőben remélem még lesz ehhez hasonló kezdeményezés. Ezzel sokat segítenének a játékosoknak abban, hogy mindenki a  megfelelő játékot válassza ki magának, és ne a játék képei és a szabályok alapján szülessen meg a döntés – a sokszor vitatható döntés -: Megérte-e megvennem ezt a játékot?

Itt lehet kipróbálni a játékot : Board Game Arena

index

A 2013-as év minden téren érdekességeket fog hozni, de most saját véleményem szerint a Queen Games is erősít a táblásjátékok terén. Sok olyan játékot jelentet meg, amire meglepetéssel tekintettem. Itt egy pár kép a játékokról és link a BGG oldalra:

 

Kingdom builders

Vis Appia

Néhány játékról még nem lehet sokat tudni azon kívül hogy milyen a dobozborítójuk illetve mit tartalmaznak a játékok. Azt hiszem, ezekre a játékokra is lesz érdeklődés.

TemplarCrysis

 

Stefan Feld igazán készült a 2013-as évre, az eddig megjelent három jó játék után készül a negyedik, a Queen Games kiadásában, az Amerigo. Még nem volt év amikor ennyi játéka jelent volna meg, de reméljük még lesz. Egy biztos, kötelező darab a klub részére.

pic1550482_md

A játékról még nem jelent meg sok információ, mindenesetre újszerű mechanizmust ígér, amiben szerepe lesz egy kockatoronynak is. A játékosok Amerigo  Vespucci útját követik az új föld felfedezésében, Dél-Amerikában építenek településeket és hoznak létre kereskedelmi útvonalakat.

 

 

Steampunk. Először azt gondoltam hogy ez a stílus, “életérzés” nem való a társasjátékok világába. Sokáig maguk a kiadók is így gondolták mert néha megjelent egy-egy játék, de nem lettek túl ismertek és sikeresek, legalábbis Magyarországon nem. Viszont most úgy tűnik 2013 a Steampunk éve lesz, soha nem látott mennyiségben jelennek meg játékok. Valamelyik erősen, valamelyik gyengébben kötődik ehhez a stílushoz.

De mi is a Steampunk?  Magyarra fordítva “gőzpunk”, az 1980-as évek végén indult hódító vagy kevésbé hódító útjára.  Az álviktoriánus korszak utópisztikus világában a gőz az az erő, ami a fejlődést szolgáltatja. A gépek szíve-lelke, a technológia előmozdítója. A újraromantizált viktoriánus  kor, az elképzelt találmányok és vivmányok aranykora. Természetesen itt is van már temérdek alstílus, a megjelenő társasjátékokban ezek fel is ismerhetőek.

Egy kis felsorolás a teljesség igénye nélkül. Csak azok kerültek be, ahol a grafikán is látszik a Steampunk hatás.

 

 

2008-ban megjelenik Wolsung: The Boardgame igényes, a stílushoz tökéletesen illeszkedő grafika.

 

2010-ben a Dystopian Wars számomra az eddig legszebben kidolgozott játéknak tűnik.

 

2011-ben jelent meg a 011, ami részben sikeresen adja vissza a Steampunk világát.

 

2012-ben a Leviathans, amiben a  szépen kidolgozott “léghajók és gőzhajók” játsszák a főszerepet. Ehhez a játékhoz már két kiegészítő is megjelent.

 

Eljött a 2013-as év a Steampunk éve. És itt megindul a játékok áradata, lássuk a címeket. Nem a megjelenés sorrendjében.

City of Iron – a Kickstarter segítségével megvalósuló játék.

 

Terror of the Skies! Ez a játék nem is szerepel a BGG listájában.

Gearworld: The Borderlands az FFG kiadásában.

 

Planet Steam szintén az FFG kiadásában, a 2008-as kiadás némileg átalakított változata.

 

Kings of Air and Steam szintén a Kickstarteres támogatók által született meg.

 

Teramyyd: Earthsphere Kíváncsian várom a megjelenését.

 

És végül de nem utolsósorban BioShock Infinite:The Siege of Columbia.

Bora Bora Stefan Feld játéka

 egy nem hagyományos játék ismertető
Gollam segitségével

tovább…

 

Magazinok
Támogatók
Webáruházak